Kaip skruzdėlės rasti savo kelią namo į lizdą

Lapkritis 2018

Video: George Bush, Skull and Bones, the CIA and Illicit Drug Operations (Lapkritis 2018).

Anonim
На који начин мрави нађу свој пут кући су проучавали и проучавали хиљаде научника. И не само то: у том својству инсеката укључује многе механизме који омогућавају свеж поглед на свет, не само инсекти, већ и на способност особе.

Како се испоставило, мрави одједном наишли на неколико начина. Су радили ово:

оријентацију сунца, иако ће већина људи на њиховом сунцу тешко моћи да оријентишу у простору

  • складиштење пејзажа и разних предмета
  • хемијским методама
  • "буилт-ин" шагомер
  • Земљино магнетно поље .
  • и како пажљиво обавештење мирмекологија специјалисти (научници који проучавају мраве), они признају да постоје други механизми који омогућавају мрави непогрешиво наћи свој пут до куће, али још нису проучавали човека. Иако је свака од горе наведених метода врло сама по себи ефикасна и може пружити мравима навигацију без грешке.

Савет

Бент за своје место пребивалишта или рођења оно што научници називају реч "навођење" (од енглеске Хоме -. Кућа). То је посебно изражено у лососу који су недвосмислено река, у којима се излегле СРЈ од јаја, након година живота у океанским пространствима.

Хемијске етикете на путевима

Мрави се хемијски користе за оријентацију. Обично их карактеришу висока осетљивост на мирисе и тенденција хемијске комуникације.Мрави не објављују звуке, ау неким врстама радни људи су потпуно слепни, а мириси на њима остају једини начин комуникације, тражећи храну и оријентацију у свемиру.

За комуникацију и обележавање мрава користе различите феромоне специфичне за сваку врсту и за сваку специфичну ситуацију.

Укључујући - и за обележавање рута. Ово је занимљиво

Мириси користе и многи власници мрава и робова који се паразитизују у мравима. На пример, учењем да произведу феромоне специфичне за одређену врсту мрава, улазе у своје домове и тамо се хране или на мравима или њиховим јајима, украду ларве или једноставно живе у угодним условима за њих.

Да се ​​вратите на мравље, сваки мравиња оставља микроскопске ознаке мириса док се креће. А путеви на којима се инсекти крећу нарочито често траже, као и за особу - аутопутеве. Једном је "пузао" - као пут у шуми.

Веома важан и топохемијски смисао мрави, захваљујући којем они могу утврдити не само мирис етикете, већ и њену величину и правац. Овакве суптилности осећаја мириса чак нису пронађене код паса: ловачки пас који се скаче на траку зеца, може се погрешити у правцу кретања плена. Мрави, након сусрета са хемијском ознаком, знају тачно где су претходне и следеће етикете, а такође и на којој страни мравља лежи, иу ком правцу је извор хране.

Не смијемо размишљати о овој способности мрава као цртање феромона оригиналних стрелица. Ово је визуелно тумачење таквог феномена, али ради на истом принципу: у количини мирисне материје и њеном мирису за инсект и шифрира све потребне информације.

Савет

Да би нокаут мрава смисла, а "убити" мирис пута означава јаку арому. За то је довољно једноставно прскање стазе са дезодорансом. Међутим, захваљујући урођивној марљивости мрави врло брзо враћају изворни пут.

Дакле, сваки пут мрава је врста пута са великим бројем индикатора правца, разумљивом за сваку радну особу.

Физички предмети као поуздани оријентири

Сећање на локацију различитих предмета и елемента пејзажа, што је тако разумљиво за нас, карактеристично је за мраваре. Међутим, с обзиром на величину самих инсеката, овај начин оријентације има неке карактеристике.

Мрави памте предмете њихове скале: трава грмља, појединачни камен, пукотине у тлу. Било би пресудно очекивати да се они оријентишу на зграде и ријеке.

  • Мрав активно допуњује систем оригиналних слика територије са навигацијом преко небеских тела. У лабораторијским експериментима утврђено је да ако се мравља с мравима окрене релативно на Сунце, без промене положаја оријентира, инсекти су збуњени. Наравно, у природи таквих ситуација не догоди, што чини овај систем веома робустан: ако около мравињак озбиљно променити пејзаж (јасан, на пример, траве), инсекти и даље оријентишу на сунцу.
  • Занимљиво је да неки мрави активно обучавају своје другове да пронађу свој пут кући и место са храном. Штавише, таква обука не изгледа да прати једну једноставну Форагер (члан на мравињак, која је специјализована за набавку хране) за други: ако је "ученик" иза "учитељ" свог господара чека и помаже да пронађете оптималну путању.

Оријентација на Сунцу

Способност мрави да се крећу по Сунцу је веома сложена и још увијек се активно проучава.

Прво, мрави могу узети у обзир правац према Сунцу, чак и са кратким и малим покретима.

Друго, ови инсекти знају како направити корекцију за померање светла током времена. Чак и ако мрав из бежања ујутру и врати само до поднева, узеће у обзир да је током тог времена Сунце изнад хоризонта. Треће, у очима мрава постоје посебне ћелије које узимају у обзир правац сунчеве светлости. Тако да не морају да израђују никакве калкулације: сам њихов мозак прима информације од циљних ћелија и чини неопходну корекцију.

Оријентација - Земаљско магнетско поље

Још није дефинитивно познато да ли сви мрави користе оријентацију магнетног поља Земље или само мравље за сакупљање лишћа посебно истражене у ту сврху. Али, као резултат експеримента, откривено је да када су мирисне траке прекинуте и у одсуству сунчеве светлости, понашање мрава може се променити, уводећи неке сметње у магнетно поље у области кретања инсеката.

Највероватније, било који од мрави ради у режиму компаса, ухвати правац према сјеверу, који, у комбинацији са другим оријентационим системима, помаже инсектима да пронађу правац кретања који им треба. Уз помоћ, мрави нађу свој пут кући чак иу сумрак, када се Сунце већ крије иза хоризонта.

Мрави нађу кућу … бројање корака!

И ово откриће у области понашања мрава било је највеће изненадјење за етолике: многе врсте мрави траже храну разматрају број корака у одређеном правцу.Данас научници чак сматрају да мрави рачунају кораке између сваког поента.

Ова способност открила је истраживачка група која није водила најетичнији експеримент: неколико мрава из истог мравља биле су ножне подлошке, а неколико других - минијатурне шипке биле су залијепљене на стопала. У "кратак ногу" мрави су завршене дошли на крми, не достиже, бенд је "мрави на штулама" успешно водио сајт са храном и почели да траже храну даље, где није.

У већини врста мрава у проналажењу пут кући, и уопште у оријентацији у простору, ако не и комбиновати све наведено, неколико следећих метода, која повећава прецизност проналажења правог пут. За многе мраве то је посебно важно. На пример, представници врста пронађена у пустињи, ризикујући опекотине на сунцу или умрети од дехидрације на површини Земље на температури од око 50 ° Ц, када ће право време моћи да се врати у хладном рупе.

Могуће је да ће мрави у будућности дати људима још неколико изненађења у области оријентације у свемиру.

Занимљив видео: пример како мрави повлаче богат плен кући