Kaip sunkus yra skruzdžių ir ką svorio jis gali pakelti

Lapkritis 2018

Video: Political Documentary Filmmaker in Cold War America: Emile de Antonio Interview (Lapkritis 2018).

Anonim

скоро сви мрави у вези са радом, пожртвованост и способности за рад дан и ноћ за добробит колоније. Чак и изрека: "Радите као сто мрави". Осим тога, научници су открили да мрави могу похвалити не само завидно "воркахолисм", већ и невероватних физичких способности. И знајући колико мрави теже, може се само запитати како их управља.

Чак иу школама рећи студенти који мрави могу лифтом Груз своју тежину 10 пута сопственом тежином. Али, како се испоставило, и то није граница - као проучавање мрава открио све више и више импресивне податке о својим способностима …

Како тешка је мрав и сви мрави у целини?

Просечна тежина мравине зависи од врсте од 1 до 150 милиграма. Обично су наши црни и црвени шуми мрави тежити око 5-7 милиграма.

Тхе најлакше мрави - фараон, познате штеточине домаћинство, и неке врсте тропских мрава су исти они. Маса мрава из касте радника у овим врстама је 1-2 милиграма.

А неки од највећих мрава врсте - то су јужноамеричке ант-метака и Африке војне мрави. Бивши мрав радник тежину до 90 милиграма, ау другом материци током физичке неактивности живота марљиво пуноће и може тежити до 10 грама!

У овом тренутку, што краљица може да положи до 120.000 јаја сваки дан, што је такође један од евиденција не само инсекте, већ и међу другим животињама уопште.Поред тога, и мрав-метак и војне мрави (СИАФ) су међу најопасније на свету.

Испоставило се да је један материца лутање мрав тежак колико је тежак 200-700 радних појединце. Иако постоје врсте - на пример, скакање мрави - чија је материца од радника мрава не разликују ни у величини и тежини. Али постоје многе друге особене карактеристике ових мрава. На пример, они могу репродуковати чак и једноставне радника мраве.

Занимљиво је

Највећи мрава који живе на Земљи има дужину тела и до 7 цм у оваца. Полазећи њихову тежину, испоставља се да такви монструми тежак око 20 грама.

Генерално, мрави су толико распрострањена и толико бројни да њихова укупна маса у свету више него било која друга група инсеката. Према научницима, сви мрави у свету тежак колико и тежак све људе - око милијарду тона. У овом случају, за сваку особу има око 10 милиона мраве.

али мрави и не питају колико су тешки, али њихова способност да подигне веома тешка у односу на тежину њихових тела предмета.

Колико мрава порасте?

Данас утврди да је просечна ант лифтови тегови, 50 пута своје - на пример, до 100 мг сваки радник доноси мраве лишћа сечење. Знајући колико тежина мрав, можете рачунати на оно што може да уради, као тегова.

Занимљиво је да су лист-резање мрави војници тежак неколико десетина пута већа од нормалне пословања, а материца - 700 пута! Наравно, да је ова врста војника се појављују само у мравињаке, број који прелази 100 хиљада лица - мање напорно раде да нахрани војску.

У принципу, овакав војник може донијети изванреднији рекорд, али никада то не ради: његов задатак није носити оптерећења, већ заштитити "утовариваче".

У напомену

Ако би особа могла да подигне тежине у истим размерама као и мрави, онда би лако стегао мрљу преко главе на 5 тона. То јест, чврстоћа мрави прелази човечанство за око 25 пута. Како су математичари рачунарско обрачунавали, потребно је око милион мрава за ношење одрасле особе, а око 10.000 за ношење круга пива. Наравно, резултати таквих мерења зависе од врсте мравине и колико свако тежи.

Наравно, што је мањи мрав, то је мања тежина. Међутим, однос тежине подизања на масу мравља смањује се с повећањем величине инсеката.

Ово је занимљиво

Са заједничким преносом тежине, способност мрава је још већа. Током лабораторијских експеримената, мрав је развио снагу на 24,2 ерг / с, а два мрава заједно развила снагу на 63, 2 ерг / сец. То јест, мрава се може саградити у сарадњи са пријатељицом колико и не узимају заједно независно.

Зашто су мрави толико јаки?

Морам рећи да су само мрави толико јаки: уопште, сви инсекти могу развити врло високу моћ. Исте болове врло брзо померају своје тело на удаљености од 150 пута дужине њиховог тела. Шкарбовке могу подићи тежину која је више од 850 пута већа од њихове телесне тежине. Пре таквих способности, чак и снага мравине не изгледа тако сјајно.

Разлог за такве феноменалне способности мрава и инсеката уопште дуго су објашњени од стране научника. У животињском свету, постоји закон који смањује са геометријским димензијама тела живог бића, његова маса смањује у односу према дужини тела у трећем степену, и површине попречног пресека мишића - у сразмери са трга дужине тела.

Мало тешко, али то значи да су мрави по јединици масе мишића 100 пута јачи од човека. И овај проценат се такође посматра и за друга жива бића - љускара, риба, сисара. Осим тога, спољни скелет и мало другачија мишићна структура доприносе овом израчунавању њихових додатних трошкова.

Генерално, то не значи да је најмањи мрав најјачи. Заиста, малена фараон мрав маказе тегове у већем броју пута масе, што изазива огромна војска мрава. Али апсолутна тежина терета у случају домаћег штеточина је мања. Дакле, најјачи мрав је само највећи.

Ант капацитет

, међутим, сила мрава се одређује не само тежину могу да подигну. Мрави користе своје физичке способности на друге начине.

На пример, познато је мрав мостове који организују радне појединце афричке ант ларви војске да мигрирају кроз материце и воде препрека. Неколико стотина мрави ухвати оног другог тело тако чврсто да саставио мост може да пређе на другу страну потока сисара величине мачке. Истина, ниједна животиња не покушава то да уради - ови мрави су изузетно опасни због болних угриза.

И исте мравље за сечење лишћа могу да повуку по земљи тезину од 30 пута већу масу својих тела. Потреба за ово се може јавити када инсект због нестандардне величине субјекта не могу да подигнем изнад главе.

Занимљиво је да су многи од тих способности мрава посебно довитљиви представници Хомо сапиенса су научили да користе у своју корист.

Мрави граде мост (видео)

Могу ли да користим "ант силу"?

У централној Африци, мрави моћни вилице се користе за шивењем отворене ране на телу: две ивице ране су притиснути једни против других и да га, као да је хефталица се примењује главе ангри мрава. Инсеката одмах компресује вилицу и чврсто сабија два ивице коже. Неколико таквих мрава - и шав је спреман. Важно је само што је пре могуће смањити са маказама мравље главом: онда вилица није опустити.

Понекад у истим афричким домороцима екстрахованих из мрава укусних семена и малим орасима, користећи мраве као сакупљача. Међутим, домороци у овој области је невероватно етичка - Комбиновани резерве мрава оду инсеката комада сушеног меса или воћа. Они знају да ако природа није покрао, ​​али да се равноправно дијеле са њом, она ће се захвалим у више наврата.

Занимљив видео: пример огромног мрави