Kaip yra blusų daugyba

Lapkritis 2018

Video: Calling All Cars: A Child Shall Lead Them / Weather Clear Track Fast / Day Stakeout (Lapkritis 2018).

Anonim

Од борбе против бува у стану или кућни љубимац, важно је схватити да су буве брзо размножавају, ефикасно и истовремено је врло скроман по животну средину. То су инсекти са потпуном трансформацијом. То значи да су јаја долазе из бува ларве се веома разликује од одраслих инсеката, како изгледом и њихов начин живота, начин исхране и понашања.

Ова врста инсеката развоја има неке еволуционе предности: захваљујући чињеници да су ларве и одрасли хранити на различитим хране и живе у различитим местима, они не такмиче за храну једни са другима и због тога имају боље шансе за преживљавање.

Тип

Исти тип бува репродукције као необичне лептири, бубе, комарци, муве, осе и мрави. Сви знају колико се гусеница разликује од лептира. Приближно толико велике су разлике одрасле болке од његове ларве.

Остале врсте развоја показују бубашвабе, скакавци, бубе и качеви. Њихове ларве, под називом нимфе, баш налик одраслих инсеката, а у многим случајевима живе са њима, такође и хране исту храну. Овакав развој ситуације има своје предности у погледу приступа великог броја хране - истих бубашваба у прашуми због снаге свих појединаца са истим хране у исто време може да "апсорбује" велику количину распадају органске остатке.

Процес репродукције бува је скоро увек скривена од власници кућних љубимаца, и без посебног знања и покушава да се придржавају за лице води потпуно невидљиво. Међутим, бројне нијансе које прате такво умножавање паразита су врло интересантне да се детаљније говоре о њима.

Важно!

Било би погрешно рећи да се бубе репродукују код мачака или паса. Репродукција болова није обично повезана са домаћинима или чак са људима. Сви ти паразити потребни од сисара су крв. Након што су једли, настављају своју породицу на мирнијим и осамљеним местима.

Дакле, буве не живе на мачке, пси и друге животиње, паразити само привремено скочити на њих за храну.

Мало биологије: од јајета до одраслих паразита

Женски буве мате после врло кратког времена након напуштања пупа. Парење се може јавити и на самом животиње и у својој јазбини на поду, у сваком усамљеном месту где су две хетеросексуалне особе пронашли једно друго. После тога, женка мора да се најмање једном храни са власничком крвљу, тако да се јаја у њеном телу почињу развијати.

Бубе код мачака и паса умножавају се близу места где се животиње одмарају, близу њиховог тоалета. Понекад су жене буве јаја иу коси љубимца, а онда су јаја отпадну на различитим локацијама на површине.

Занимљиво је

Боља може гладовати, а да се не наноси штету неколико месеци. Међутим, током таквог штрајка глађу, женка неће одложити никаква јаја.

Јаја зрела у тијелу бола у серијама - 4-5 комада (до 15) након сваког храњења. Након тог бува у било ком месту, где год је то било, чак иу капуту животиње, буквално пуца јаја из вашег тела, па су летели довољно далеко.То је нека врста гаранције да ће ларве далеко једно од другог живе и не такмиче за храну, као и гаранција да ће бар неки од њих бити у стању да пронађе уточиште и храну уопште.

Јајца од бола имају малу величину - до пречника 0, 5 мм, бијеле, готово невидљиве за неочишћено око, чак и на тамној површини. Развијају се најмање два дана (при повишеној температури), ау нормалним условима - око две недеље.

Занимљиво је

Тхе оптималних услова за развој бува паразитних на домаћим животињама - температура је око 23-25 ​​° Ц и влажност око 60%. Када се температура спусти, може доћи до смањења влажности, и обратно, када се загрева, лако преносе вишак влаге.

Напротив, на високим температурама и сувим ваздухом, јаја и ларве се исушују, ау хладном, влажном ваздуху умиру од хипотермије. При високој влажности и високој температури, бува се умножавају са највећом стопом. У овом случају, у просеку, оне су веће.

Тешки услови - замрзавање, суша - најчешће доживљавају пупчана болес. У овом случају, читав циклус узгоја бола може се протезати неколико месеци, а понекад - до једне и по године.

Ларве излазе из јаја бува, слично белим прозирним црвима. У почетку су прилично мали - око милиметра у дужини - али кад расте три пута млијека и на задњој фази достиже 4-5 мм. У овом тренутку се у свом телу види једњак, испуњен њиховом главном храном - органским остацима, комадима коже домаћих животиња, излучивање одраслих боли које садрже неосветљену крв.

После три или четири недеље (најмање 7-8 дана), ларва се спушта са танким свиленим кокуном и претвара у пупу.У овом облику се не хране, помера, дише мало и може доживети јаке промене температуре и влажности, недостатак извора хране.

Ово је интересантно

Адута бола може краткорочно издржати смањење температуре ваздуха око ње на минус 40 ° Ц. Пупа је такође стабилна, али јаја и ларве умиру већ при ниским температурама и у лаганом мразу.

На фази пупка, инсект остаје од 5 дана до године, у зависности од услова. У тропима и становима, одрасле боле врло брзо напуштају пупке. Током размножавање инсеката у гнезда птица и животиња у умереним и високим географским ширинама су лутке које су се појавиле у гнезду, након што је напустио власнике, да пропадају у овом облику до следеће године, када ће становници склоништа бити поново.

У посебном научном видео детаљу се приказује како се бува умножавају и како се развој инсеката развија у свим фазама. Бубе у мачкама и псима репродукују се на овај начин, без обзира на специфичне врсте.

Колико болова се размножава - пуни циклус

Колико брзо се бува помножавају?

Генерално, можемо рећи да се бубама репродукују веома брзо. Под одређеним условима, циклус током којег су отворе јаје ларва молтс три пута, постаје Цхрисалис, из ње долази и одраслих индивидуални, друже и поставити нову Цлутцх (назван циклус "од јајета до јајета") одвија за 9-10 дана.

Једноставно речено, промена генерације се дешава у боловима за нешто више од једне недеље. Али ово је прилично реткост. Често у нормалним условима становања под легла у мачке (или у Бурровс лисица и подземних вјеверица у природи) буве доживљавају циклус од три до четири недеље.

Генерално је у становима или у оставе, која се одржава током целе године пријатну температуру, бува вишеструко најбржи.

Егзотичне буве, егзотичне репродукција

Различите врсте буве су познати на специфичне детаље њихове репродукције.

Па, женски песак бува, обично на плажама Индије, и Карипска острва, сечење у кожу жртве и штапова на крвног суда. За само неколико дана константног напајања свог тела бубри до величине зрна грашка. Али ово није резервоар крви. Ово је - велики скуп јаја, које се развијају све док постоји инсект извор хране.

После неколико дана, сва јаја бацају песак буве из ране, и она или умре или напусти жртву. Лице или животињу на истом месту где учвршћена бува, запаљење развија, жртва доживљава јаке болове. Понекад, као последица поновљених напада људима да развију гангрену.

И насељава Тиен Схан у вуне оваца буха алакурт у тренутку полагање јаја се надувава до 7 мм у дужину и подсећа пругаста црва. Локални пастир то зове "црни црв". Постоје случајеви Самора овце на смрт са озбиљним инфекције алакуртом.

буве, мачка и стан: умножавање бува у овим условима,

у стану Флеас напредују у местима где су они у највећој безбедности. Обично, њихове ларве развију за лајсни, испод намештаја, канти, плакари, који прикупља смеће или прљавштину, легло на местима рекреативних мачака под паркет.

У ларви приватним кућама бува може да се развије само испод куће на улицу, а буве дођу до хране код куће.

Знајући ове карактеристике буве у њиховом истребљењу мора бити

  • пажљиво руковати инсектициди подова, тепиха, каучеве псе и мачке, паркет, лајсни, полице у ормару;
  • посебно пажљиво мокро чишћење, а пожељно је не само после прогона буве, али и сваке недеље уопште - због смећа из стана ће бити уклоњен много млађе генерације паразита;
  • поновити собу третман инсектицидом две недеље после прве прогону - ово ће убити буве, које ће водити преживеле првог прогона лутака.

Такође је корисно да се размотри у детаље како да изгледа ларве бува да их упознам случајно у кући или близу време да се предузму мере и заштите себе и своју породицу од паразита.

Занимљиво ствари: да изгледају ларве бува, пузећи животиња легло

Поређење различитих врста средстава за буве на ефикасности