Kokius utėlių esate vyras

Lapkritis 2018

Video: 2015 02 Sveikatos injekcija (Lapkritis 2018).

Anonim

Врсте уши, уопштено говорећи, су бројне - само код сисара има више од 500 врста ових инсеката. Тако је на живети као паразит човека само две врсте лице - људске ваши (Педицулус хуманус) и стидне ваши (Птхирус пубис). Сасвим се лако разликују једни од других споља и њихових станишта и паразита.

Често се погрешно сматра да у особи нема две врсте уши, али три: на пример, глава и уши су такође диференцирани. , међутим, нису одвојене врсте, али само један облик (научници их зову морпхотипес) људске вашке, јединствене врсте ваши. Они су прилагођени живе у различитим условима: Главобоља - у коси главе, а Гардероба (рубље) - на одећи - иу време паразита код људи морали да раде од ове разлике у начину живота да је људско тело је готово никада не испуњавају и не укрстити. Лабораторијске студије су такође показале да до потпуно одвајање од њих на различите врсте још није постигнут, а када постоје заједно (могуће само у вештачким условима) могу укрстити и произвести плодно потомство.

На слици испод приказане су разне врсте уши код људи - људске и стомачне:

И на следећој слици - разне уши код људи. Прво - вашке, други - Висећа:

Савет

без обзира колико бројни били ваши у природи у целини, они су специфичне врсте које су прилагођене за живот у само једном облику животиње домаћина.Тако, човек ваши не може да живи у телу других сисара, осим неколико врста мајмуна и пса ваши живе само на псе - и тако даље.

То је, ваши заражена особа може само од друге особе, а не од животиња. У том смислу, лице битно разликују од бува. Овај други имају сличне величине, али може живети као паразит на многим врстама животиња домаћина.

Све сорте ваши код људи су слични онима који заврше узгој циклус одвија у телу домаћина или у непосредној близини њега - коса или одећа. Све врсте ваши које су у човеку, храни искључиво на крв, и за разлику од других паразита сваки појединац жртава неколико пута дневно уједе - трошкови оброка сваких неколико дана, већина од инсеката крвопијским (нпр, стенице), или чак недеља.

Вашке

Вашке - најчешћи паразит и често чак и међу људима који живе у нормалним здравственог стања. Овај инсект инфицира само скалп, само у изузетно ретким случајевима, кретање ових људи зулуфи и браде.

У принципу, ова врста ваши разликују од Хангинг мало тамнију боју тела - то је сивкасто-браон. Након храњења, инсект тело боја постаје тамнија него раније, због капи крви у стомаку. Фотографије испод показују неколико инсеката овај облик:

Главна разлика од вашке платно је разлика у њиховом станишту.

Димензије одрасли вашке - о 2-4 мм. ваши ларве имају димензије око 0, 6-2 мм. У јаја вашке се зову гњиде и чврсто причврстити женски их полаже на косу на удаљености од око 2-3 цм од површине коже главе.

Главне уши се непрекидно размножавају без обзира на сезону. Осећају се одлично на температури од 30-33 ° Ц и настављају да се размножавају у температурном опсегу од 23 ° Ц до 40 ° Ц. Уши се савијају када температура пада испод 0 ° Ц или се изнад 45 ° Ц.

Ова врста уши не може живети без длаке на глави. На слици - ваши пузи на праменовима косе:

У складу с тим, најлакши и најпоузданији начин да у својој вашке ће фризура "ћелави". У другим случајевима, требало би да користите шампоне, спрејеве или креме које садрже инсектициде или посебне круте и дебеле наносе ваши и гњиде.

Цоотие

Цоотие (друго име - праоница вашке) изгледа врло слично у главу и има сличну структуру тела са издуженог абдомен, и сличних димензија. Она се разликује од главе у главу са бојом тела - обично је бела или светло сива са жућкастом нијансом и, наравно, станишта.

Ушица је прилагођена животу само на одећи која се стално или врло често налази на људском телу. Да живи на коси или у одећи коју особа ставља врло ретко, она не може. Због тога, најчешће жртве ваши постати скитнице, избеглице и антисоцијално личност, не мењају одећу ретко пере одећу.

на фотографији испод показује ову врсту вашке - акумулација паразита видети на тканини:

телесне вашке уједе човека је испод одеће и у већини случајева - на глатким деловима тела.

Ови паразити полажу јаја (гњиде) на одећи, јер је њихова контрола је обично једноставније него уклањање ваши главе: треба или проври ор треат опасна за лице се подразумева ствари, а тело је темељно очишћена, само испрати остају на њему инсекти.

Иди на напомену

Све уши могу да издрже дуго роњење под водом. При прању главе и косе у препона нису себи испране вашке држећи се коси, и штавише, остају нетакнуте гњида. Само особе се могу опрати, које су тада биле на кожи.

Пубићева вука

Од свих врста уши у људској сложеној уши - најмања. Примерак за одрасле достиже не више од 2 мм, а ларве првог узраста - само око 0, 5 мм. Без микроскопа, ови инсекти су слични малим смеђим тачкама благо истиснутим.

стидних ваши утиче готово искључиво длакави део тела у препони, али у ретким случајевима може да се настане и испод пазуха, а у неким случајевима (посебно када се инфекција кроз воду) - на обрва и трепавица

под микроскопом, јасно видљива разлика облик тела лобаног уши од људских уши (глава и тело) - паразит је много краћи и има више ногу него тело. На фотографији испод можете видети обе врсте ваши на великим увећањем:

Стидне ваши су најчешће преноси сексуалним контактом, и на тај начин инфицира им се сматра нека од сексуално преносивих паразитозе. Међутим, у неким случајевима пубичне уши се преносе на воду или када се користе обична одећа.

Занимљиво је

Стручњаци кажу да у последњих неколико година пад заразу стидне ваши и смањење броја паразита у целини. Верује се да је један од разлога за то - мода за обријане пубове, због којих инсектима су лишени једине погодне услове за њихово постојање.

Уши у другим животињама

У другим животињама врсте уши су много различите по величини и облику тијела.

На примјер:

  • Харе воусе, која је прекривена длакама и врло густим тијелом. Парадизира неколико врста зечева и зечева.
  • Свињска врежа, довољно велика и дужине око 5 мм. Она седи иза ушију, на преклопима врата, стомака и ногу домаћих свиња и дивљих свиња.
  • Женска ушћа која припада групи гребена. Поред крви домаћина, може да једе и делове коже и секреције кожних жлезда животиње.
  • Елепхант лоусе да се прилагоде на недостатак длаком домаћина која је распламсала на крају њушке, кроз које ујед пријања уз кожу.

На слици испод су приказане неке од ових врста уши. Све врсте које живе на животињама нису опасне за људе:

Поред самих уши, познате су и вештице на животињама. Бројне су више од 3.000 врста, а воде стил живота сличног са уши. Њихова главна разлика од правих уши је способност да једу не само крв, већ и различите деривате коже домаћина. Још пуно пухоеди у птицама, али се од других уочавају још више карактеристика.

Узимајући у обзир какву су уши, не можете да се присетите познате књизице.

То није типична ушица, већ се односи на подфамилију сеноида и храни на разним органским остацима: од различитих намирница за књижење везова. То није опасно за особу.

Интересантни видео: детаљи о ушима и начину суочавања са њима

Стидне уши под микроскопом