Gimda namų skudru

Lapkritis 2018

Video: Rallijs TALSI 2013 (Lapkritis 2018).

Anonim

Цео зивот пет ант цолони врти око материце. Она не добија храну, не штити мравље, не одузима смеће. Али то је била краљица мрава кућни мрав полаже јаја и обезбеђује сталну попуњавање породице са новим члановима.

Од свог благостања зависи способност колоније да преживи и шири целу врсту. Због тога је утерус домаћег мрава главна јединица ове врсте.

додај на листу жеља

Научно име домаћег антфараоног мравља. У будућности, овај израз понекад ћемо користити.

Занимљиво је материца са другим члановима колоније из жути мрав незнатно разликује од других врста. Можда је због тога домаћи мрави успио да се прошире широм свијета брже и потпуније од својих других рођака.

Материца кући ант: слике, опис, структура тела

Материца величина мрав домаћинства око дупло већа од радних појединаца и достиже дужину од 4-4, 5 мм. Боја њеног тела је тамно смеђа са добро означеним црвеним завојем на задњој страни њеног абдомена. На фотографији испод јасно видљиве ових елемената инсеката боје:

У принципу, краљица мрава кући не изгледа као радне копије појединца. Његов абдомен је знатно већи у односу на главног тела, и уопште је више масиван и мање мобилни.

Најкарактеристичније Материца разлику радницима мрава - је аугментатион бреаст (друго тело сегмент иза главе).У радним особама, дојка је врло мала и не прелази величину саме главе.

Утерус, који је већ успоставио колонију, нема крила. У мрављу, младе жене, спремне за ђубрење, крилазе и једва се разликују од мушкараца. Истовремено, њихова светлосна дуга крила нису посебно потребна: фараонови мрави не лети.

Слика испод показује неколико крилатих женки:

На напомену

Све радне особе у гнезду кућних мрава су женке које нису способне за репродукцију. Дакле, питање "како изгледа женски мрав" нема смисла.

У другим врстама мрава, жена се зове материца од тренутка када напушта колонију и успоставља своју. Утерус не ствара одвојену колонију за кућне мраве, а ово је цела сложеност борбе против ових штеточина.

На слици испод - Тхе Куеен мрава кући окруженој рад појединаца:

Мало биологије: како да живимо и шта да једу материце

Већина мрава у мравињаку једном годишње од лутака постоји велики број способна приплодних жена и мушкараца који мате током такозваног лета. Оплођених жене тада нису вратили на кућну колонију, и пузи по комшилуку и покушати да пронађе место у коме ће моћи да положе своје прве јаја да расте и да раде појединци.

Одмах по љето, женка гнијежи крила, примајући додатне храњиве састојке за организацију новог насеља.

Код кућних мрава, овај процес изгледа другачије. У њима су мушкарци стално присутни у колонији у малој количини. Радни мрави хране их, али уопштено говоре о њима "не поштујући", скоро као и за једноставне банке сјемена.

Ово је занимљиво

У колонији домаћих мрава, само 10-15% појединаца се бави тражењем хране и напушта мравље. Остали радници су ангажовани у сервисирању жене и бризи за потомство. Тако да ти инсекти који се понекад види, на пример, у кухињи - то је само мали део њиховог великог броја, који развија негде близу куће …

могу да се размножавају жене појављују у колонији када достигне одређену величину га. Опливају их мужјаци и живе и репродукују се овде. Дакле, неколико стотина краљица може да живи у колонији кућних мрава. Они не показују непријатељство једни према другима.

Занимљиво је

Стручњаци верују када је мали број мрава у колонији краљице поспите јаја са посебним феромони које блокирају сексуалног развоја мрава. Из оваквих прерађених јаја се издвајају мрави. Када колонија постане превелика, материца једноставно нема довољно феромона, а непрерађена јаја развијају се нормално. Дакле, природа је омогућила развој рада на самом почетку развоја мравља и могућност њеног раста - када достигне одређену величину.

Када мрави постану гужве у једном мрављу, неки од њих се крећу на оближња погодна места. Са ова нова мрав се формира: између "матицом" и "колона" је подржан од јаке везе, материца може бити пребачени из једног слота до другог, мрави комуницирају храну.

На овај начин, супер-суфицит се формира у великом броју аутономних ентитета. Уништи је изузетно тешко: да то урадите, пронађете све гнезде и убијте све краљице у њима.

На слици испод показује кућних љубимаца мрав краљица мрава око јаја:

Мрав краљица живи до 12-15 година, одлагање за његов живот више од 500 000 јаја.Радни мрави је хране храном или њеном белом.

Велики број узгој оваца у колонији, радник мрави нису нарочито поштовања према сваком од њих, чак и онај који је основао колонију: они превазилазе краљице из гнезда до гнезда, а може чак и убити оне који поставља сувише мало јаја . Ово објашњава високу ефикасност репродукције домаћих мрава.

Репродуцтион и унутрашњих насеље мрави: материца играју важну улогу у животу

У већини случајева, у веома прагматичан и домаћинство мрав колонија материце делује као нека врста транспортера јаја. Однос радника мрава на њега може се упоредити са ставом пољопривредника његовој крави: волиш, брига за њу, али у случају смрти - увек постоји неколико млади резерва, а не катастрофа ће се догодити.

Колоније фараонових мрава могу се поделити са формирањем новог насеља. У овом случају, неколико краљица и неколико стотина радника мрави се премештају на одвојено, обично већ припремљено место за нову колонију.

Представници једне колоније не показују непријатељство својим суседима. Међутим, такав скуп колонија треба разликовати од дифузног мравља, распоређеног на огромним пределима мравље.

Ово је интересантно

Највећа колонија фараона мрава до сада је истражена 340.000 радника. Уобичајена популација мравља је 10-15 хиљада особа. Довољно је минимално да би се након катастрофе колонија вратила на снагу - неколико десетина мрава.

Данас, феномен материце постојања мрава и њихова подела на касте привлачи велики број научника из етхологистс проучавају понашање у еволуциониста.Верује се да је управо таква хијерархија у колонији мрава им омогућила да постану најразвијенији, бројни и отпорни на природне катаклизме групе инсеката на планети. У активностима мравља много је слично деловању рационалног бића, али истовремено није могуће направити аналогију између материце и неког органа у људском телу. Мравља је организам посебне врсте, а материца у њој је главни узрок и главна репродуктивна компонента. Специфичност положаја материце у домаћим мравима омогућила им је да постану најчешћа врста мрава на планети.

Муттер из унутрашњости: убрзано је у 900 пута снимање