Kaip veisti tarakonai: procesas žingsniai

Liepa 2019

Video: Zeitgeist: Judame Pirmyn (2011) (Liepa 2019).

Anonim

Многи верују да домаћи штеточине умножавају веома брзо. А делом ово је тачно. Да бисте сазнали занимљиве карактеристике процеса, сазнајте како се бубашвабе помножавају.

пубертет период

Пубертет јавља готово одмах чим примерак тхе нимпх фазе (одговара ларви) улази одрасли корак, тј инсекта одрасле. Обично се ово дешава кроз неколико редова, чији број достиже шест. И од тог тренутка женка постаје способна да оплови и носи јаја.

Игре за парење

Прије оплодње бубашвабе могу да организују неку врсту бракова. Иницијатор, по правилу, је женско. У њеном телу постоје посебне жлезде које секретују тајну, а његов мирис промовише привлачење мужјака. Али и жена може показати различите предности, на пример, ширити крила и протресити их.

Процес репродукције

Бреединг бубашвабе је скоро исто као код других врста инсеката. Мале приметили женку и одговори својим методама привлачења, преко гениталија плоча се налази између цркве на крају трбуха, креће семене течности у тело партнера. Затим опет почиње да води животни стил, а жена се припрема за родитељство.

Након ђубрење женке полаже 8 - 9 и 30 - 40 јаја (тачан износ ће зависити од специфичне форме).Они се крећу у оотхеца - специјална капсула, која се налази на крају стомак, штити будуће потомство и осигура пуну развој. Када ларве су спремни да буде оплођена, женка оотхеца ресетовање и почните излегања нимфе, сличне одраслим бубашваба, али се разликују од њих у хладовини и величине.

Када се репродуцира

Не постоји дефинитивна сезона узгајања бубашваба. Домаће врсте, тј. Тзв. Прусаки се могу репродуковати током целе године. И само повољни услови потребни за то, који укључују прихватљив температуру (не испод 15 - 20 ° Ц), присуство уске и тамним просторима, као и воду и храну.

Брзина узгајања

Верује се да се домаће бубашвабе врло брзо помножавају. И то је тачно. Чињеница је да је у целој живота жена може произвести неколико квачила, штавише после првог мушкарца она није потребна помоћ, јер држи мушки семене течности у посебно одређеним деловима њиховог тела. И у правим моментима материјал једноставно продире у јаја, што је разлог оплодње.

Укупан број квачила може да достигне 10 (а код неких врста 50 - 60). То јест, за редовну репродукцију потомства на женку бубашваба довољно је само једно поједностављење. А ако сматрате да се у одређено време може одложити 30-40 јаја, онда се брзина стварно може сматрати прилично висока.

Занимљивости

На крају неколико занимљивих чињеница о узгоју бубашваба:

  1. на период од трудноће јаја може да варира и достићи 60 - 90 дана (понекад "трудноћа" је стигла до шест месеци).Утиче на услове женске навике: што су повољнији, бржи ће се развој догодити.
  2. Мужјаци неких врста бубашваба може организовати прави "боре" за свој омиљени женски: "дупе" једни друге, емитују гласно звучи застрашујуће. А неки чак покушавају да лети како би привукли пажњу потенцијалног партнера.
  3. Амерички бубашвабе и неке друге сорте за узгоју не требају партнера. Фертилизација јајета врши се асексуално без учешћа мушкарца, а то се назива партхеногенеза.
  4. Неке врсте бубашваба воде рачуна о новорођеним ларвама и заштити их неко време. Ово је врста материнског инстинкта који је ретки међу инсектима.
  5. Бубашвабе су ноћне, у току дана практично не напуштају своје склониште. И репродукција, такође, се одвија и на тамним местима, присуство светлости може ометати.
  6. Мушкарци и жене могу се разликовати по изгледу. Према томе, мушкарци су мање величине, али су њихова крила још развијена. И на крају између ЦЕРЦИ стомаку има генитални плочу (грифелки), преко којих је оплодња се одвија.
  7. оотхеца је одређена гаранција рађање, јер омогућава да се одржи одређени температуру јаја и штите их од влаге и отровних материја.
  8. Домаћи црвени бубашвабе репродукују брже него, на пример, амерички бубашвабе. А ово је повезано са неким разликама у животном циклусу: у црвеним инсектима, пубертет се јавља раније.

Сада знате све о томе како се црвенокоси и друге бубашвабе умножавају.