Plėtros ir dauginimosi blusų ciklas

Lapkritis 2018

Video: Nauja studijų programa: Pelėdų stebėsenos technologijos (Lapkritis 2018).

Anonim

на територији Руске Федерације пронађено је око 500 различитих врста бува. Најчешћи су пацови, псићи, мачји и људске бубе. Око 30 врста ових инсеката може да живи у становима. Величина једне особе варира од 1 до 5 мм. Не знају сви како се боли умножавају. Приказане информације ће помоћи да се ово питање разуме.

Животни циклус инсеката

Очекивано трајање живота буве може да варира од годину дана до осамнаест месеци.

Специфичност развојног циклуса инсекта је могућност дужег боравка у буву пупа фази под неповољним условима, до неколико месеци. Чак и када су инсекти изгледају као одрасли, су дошли до тренутка одраслих је бува може да настави да живи у чауру, чекајући прави тренутак да се излегу.

Нико не може тачно да каже колико болха живи. Трајање постојања директно зависи од садржаја, услова живота у окружењу, али и разноликости болова. Генерално, инсекти не живе више од 6 месеци. Током овог времена појединац је у могућности да угризе своју жртву више од 200 пута.

Животни циклус буба је следећи:

  • Јаја;
  • Лирва;
  • Трансформација у пупу;
  • Формирање одраслих, или како се зове на неки други начин имаго.

Боља, као и неки други инсекти, налази се у стадијуму ларве, која се у боловима изгледа сасвим другачије.Има оштре чељусти који могу гнати јаја изнутра.

Личила могу умрети, то се дешава због неких фактора:

  • Ниска температура околине (око -50 ° Ц);
  • Температура амбијента је превисока (изнад 40 ° Ц);
  • Континуирано пречишћавање воде;
  • Редовно излагање директном сунцу.

Процес репродукције буба

Секуални систем овог инсекта има веома сложену структуру. Акт упаривања може трајати до 10 сати. У скоро свим случајевима, бува почињу да се парају након што су пили крв из свог носача. Након ђубрења, жена почиње да лежи јаје у шаржу. Боља може да стави до дванаест јаја истовремено. Укупан број положених јаја може достићи више од 500 за цео развојни циклус. Репродукција се одвија у условима повољним за инсекте, јаја се одлажу у крпе, прашину, производе од вуне, пукотине у поду, одгајивачи паса, одећа и остала тешко доступна места. Не постоји посебна предност за место одлагања женског пола. Јаја су бела и подољена, слична зрну пиринча, али много мања.

Чињеница! Женска болха не може прецизно уклонити јаја из стомака, већ их "пуца" на велике раздаљине. Стога, инсекати мање су међусобно повезани, што смањује природну конкуренцију и доприноси преживљавању потомака.

Развој ларви

Отприлике 3-11 дана касније појављује се ларва, која се и даље развија.

Чињеница! Ако је температура у окружењу довољно висока, ларва се може појавити након неколико дана.

Новорођене бубе изгледају као црви, немају удове, међутим, и даље су активни и мобилни.Личила немају очи, а цела површина тела прекривена је микроскопским длакама. Храна ларве састоји се од суве крви, блата одраслих рођака и разних органских супстанци. Пуна крв за њих још није доступна.

Почетак борбе против болова у животињама или у затвореном, важно је имати у виду да се инсекти довољно брзо помножавају. Понекад жена може да положи јаја чак и на кућну косу, након чега се могу срушити на поду у различитим деловима стана.