Kas yra bedbugs ir kodėl jie kvepia?

Lapkritis 2018

Video: Ultrasonic Pest Repeller Review - 3 Top Devices That Work! (Lapkritis 2018).

Anonim

Смрдљиви смрад, који је често повремени посетилац за градске станове, научно се зове заштитник дрвета. Ово је познати штеточина шумских и баштенских биљака, која се храни на њиховом соку и често доводи до смрти целе биљке. Израз "Мал буба и смрдљиви" потиче од ових инсеката, који су постали познати по свом непријатном мирису.

Зашто бубе миришу и како их користе?

Вероватно се многи питају зашто бубе смрада и зашто им је потребан овај врло специфичан мирис. У ствари, ови инсекти имају прилично добро развијен осећај мириса, што вам омогућава да перцепцију и класификујете мирисе, које објављује њихова друга браћа.

Не само да смрди бубе, већ све бубе, чак и водене бубе, имају посебне жлезде које се налазе на задњој страни кефалоторака. У овим жлездама је мирисна течност, коју бубица може користити у случају опасности. Отрован је другим инсектима, може изазвати спазм, парализу, па чак и смрт, али то не утиче на саму бубу.

Грешке такође користе свој мирис како би пронашли и привукли одговарајућег брака партнера и престрашили конкуренте за храну или женску.

Да бисте разумели како мирисе креветске бубе, потребно је замислити мирис мало гадне ракије. Овај мирис је постао прави визуелни картон креветских бубама (са великим кластером они веома мирису, али је тешко осећати мирис неколико грешака).

Али најудаљенија буба је дрварница. Његове жлезде луче течност која мирише неколико пута јача од осталих буба.

Интересантно је …

Кревет буба открива особу по мирису крви, коју он врло суптилно ухвати. Али гнездо самих буба помаже у проналажењу специјално обучених паса, који су посебно навикнути на мирис бубе. У САД-у, један такав обучени пас кошта више од 10.000 долара и добар је асистент за професионални дезинфекционер.

Ко се зову бубе смрадом?

Сторкер (дрвеница) има дужину тела од око 10-12 мм, овални, равни облик. Као што се види на слици, боја одбрамбени може да варира од светле зелене до жућкасте и браонкаста:

Важно је напоменути да су многи рођаци ове врсте је веома светао и упадљив. Као и сви чланови рода, смрад буба има пирсинг-сиса моутхпартс, што му омогућава да пробије испод површинског слоја потиче и лишће биљака и хране на својим соковима.

У хладној сезони, дрворец падне у неку врсту анабиозе, излазећи из ње са појавом пролећа. Када је постављена више или мање топла температура и појави се калем из пода, буба се шаље како би пронашла стално место боравка. Већина буба воли да буде на грмљу малине и огрожа, често заузимају лишће и јелу.

Одмах након миграције на биљке, штитови се парају и полажу јаја. После 2 седмице, из јаја се појављују ларве које такође почињу да активно једу и оштете биљке. Ларве су сличне минијатурним одраслим особама, али пре њихове потпуне трансформације, очекују неколико линија са потпуном промјеном покривања китина.

Стрижење у стану не наноси штету особи и уопште није домаћи паразит. Може случајно летјети у отворени прозор током лета, али неће бити у могућности да се репродуцира под таквим условима.

Да би се ослободио инсекта који је случајно ухваћен у кући, најједноставније је избацити на улицу. Вреди напоменути да ће мртва или срушена буба смрдљиве смрдети чак и више од живог.

Да би се спречило продирање дрвеног стражара у стан, довољно је користити мрежу за прозорске мреже.

Разноликост бубе-смрдљиве

Породица штитова има много представника, од којих свака има своје карактеристике. Ове смрдљиве кревете од природних добара додељују се оригиналном светлом бојом и корњом, покривеном густом шкољком.

Карактеристична особина која помаже у разликовању бранитеља од других грешака су избочине на цефалотораку, који имају донекле правоугаони облик. Због ових издугова, буба изгледа још масивнија и опаснија, иако је заправо безопасна:

Буба обично смрди "од страха", ово је природна заштитна реакција. Иако се беџеви сматрају горким и не укусним, птице их једу са задовољством.

На фотографијама су приказане неколико врста штитова који имају изражен и јак "укус":

  • Паломене је зелено. Ова прелепа буба је препознатљива по зеленој боји, која до јесени постаје црвенкасто смеђа.

  • Скуадрон са црвеном ногом. Један од највећих представника породице (15 мм), његово тело има боју старе бронзе.

  • Бицуспид бидентате. Једна од ретких месоједних буба, са великим задовољством једе гусенице и зато је корисна инсеката.

  • Боби бастер. Воли да једе оне јагоде које су отровне за људе (побељене, жоље), без одбијања, међутим, из рибизле са малином.

  • Северна крстарећа буба. На његовим леђима можете видети веома леп образац, који подсећа на одличну афричку маску.

Пропагирање штита и њиховог штетња према пољопривреди

Главна храна буба је смрдљива - ово су сокови различитих биљака, међу којима је и много култивисаних и посебно култивисаних људи. Након што се биљка успорава на биљку, почиње да брзо умире и престане да плода. Наравно, контаминација поља и поврћа са таквим бубама доноси значајне губитке, јер погађене биљке доносе мање усјева или уопште не доносе плодове.

Свака буба има мали пробосцис са којим издваја храну. Овај уређај помаже им да лако пробију стабла, лишће или плодове биљака и пију сок унутра.

У пљувји бубе смрад, постоји отров, који се у биљке испусте на крају јела. Он је тај који узрокује влажење. Предаторски бранитељи на исти начин пробијају кожу гусеница и дословно сисају своје течности.

Грешке смрди за постављање јаја на те биљке тамо где паразитизују. Обично број јаја у квачилу не прелази 30-40, али овај број се може разликовати у зависности од врсте. Сва јаја штитова су оригиналног облика, слично посудама или судовима.

Штитники врло брзо развијају отпор на разне отрове, уз помоћ којих покушавају да отрују у пољопривреди. Из тог разлога, произвођачи инсектицида морају да константно побољшавају коришћена средства, покушавајући да избегну беџере најмање годину или две, а не дозволити им да потпуно униште жетву.

Ово је занимљиво …

Развој генетски модификованих производа је делимично због проблема у борби против клопа домашнего: добити мноштво биљака неподесне за храну за буба, је једноставније и брже него излаз исте врсте селективан начин или стално развија нове отрове .

Главни Врецкинг бугс творови се јавља у баштама и воћњацима, кућу су они паразити и не репродуцира. Крајем лета, када кревети траже добре услове за зимовање, могу случајно да летим у стан. Најбоља (и хумана) опција је једноставно отпустити бедбуг - она ​​не гризе људе и не може учинити ништа опасно.

да се бави овим инсеката са инсектицидима је неопходно само у погледу пољопривреде, где Ацантхосоматидае прете усевима култивисаних биљака, а њен број је прилично велик.

Јединствени оквири: упаривање кревета